Поплаве на Чукарици

Црвени крст Чукарица је у петак, 29. јуна 2018. године на саму најаву обилнијих падавина ставио у стање приправности чланове Јединице за деловање у несрећама који су током поподневних и вечерњих сати дежурали у просторијама Црвеног крста Чукарица.

На позив који смо примили те вечери у 21:24 из Штаба за ванредне ситуације ГО Чукарица присуствовали смо хитном састанаку у просторијама ГО Чукарица будући да је постојала информација о поплављеном насељу у Железнику.

На састанку је председник ГО Чукарица изнео информацију о 40 потенцијалних особа чије су куће угрожене поплавом у насељу Железник и којима је потребна евакуација. Одређено је место прихватног центра, месна заједница Железник.

Одмах су обавештени наши дежурни волонтери о ситуацији и упућени у Железник. Из магацина су преузете вреће за спавање и ћебад то је пребачено у просторије Месне заједнице. При доласку у Месну заједницу затечени су становници поплављеног насеља који су већ заузели простор што нам је донекле отежало формирање прихватног центра. Одмах се приступило и евиденцији особа које се налазе у Центру. Те прве вечери евидентирано је 53 особе за које је подељена вечера у виду конзерве месног нареска и хлеба.

Будући да смо увидели да ћемо имати проблем са недостатком врећа за спавање контактирали смо Црвени крст Београда који је око поноћи доставио исте као и пакете хигијене и пелене за бебе.

Наредног дана, у суботу, 30. јуна 2018. године евидентирано је још 16 особа које су погођене поплавом. Успоставили смо комуникацију са снабдевачима хлеба и осталих потрепштина и на тај начин је омогућено несметано снабдевање и функционисање Центра.

У сарадњи са ГО Чукарица и Домом здравља „Др Симо Милошевић“ обезбеђена је медицинска нега за угрожене и договорен обилазак екипе Дома здравља по потреби, односно минимум једном у току дана.

Црвени крст Чукарица је у периоду од петка 29.06.2018. године у 22:30 до понедељака 02.07.2018. године у 12 часова руководио овим прихватним центром обезбеђујући храну и хигијену за угрожено становништво.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.