IV Сабор човекољубља Србије

Четврти Сабор човекољубља Србије, јединствена манифестација, коју организују Црвени крст Чукарице и Градска општина Чукарица, одржана је у парку на Бановом брду у петак, 07. јуна 2019. године.

На Сабору, који је и овога пута одржан на отвореном, учествовало је 30 установа социјалне заштите, хуманитарних организација и удружења грађана, који воде бригу о широком кругу корисника.

 1. Центар за заштиту одојчади, деце и омладине Београд
 2. НУРДОР
 3. Савез за церебралну и дечију парализу Београда
 4. Спортско рекреативно удружење особа са инвалидитетом Победник
 5. Установа за децу и младе „Сремчица“
 6. Школа за основно и средње образовање „Свети Сава“ Умка
 7. Специјална основна школа „Милоје Павловић“
 8. Прихватилиште за децу Београд
 9. Средње занатска школа
 10. Геронтолошки центар Младеновац
 11. Дом за лица ометена у менталном развоју„Срце у јабуци“ Јабука
 12. Дом за децу и омладину без родитељског старања „Споменак“ Панчево
 13. Дом за смештај одраслих лица Кулина
 14. Градска организација глувих Београда
 15. Савез слепих Србије
 16. Црвени крст Београд
 17. Завод за васпитање деце и омладине Београд
 18. Дом за децу и лица ометена у развоју „Др Никола Шуменковић“ – Стамница
 19. ОШ „Антон Скала“
 20. Међународна православна добротворна организација (IOCC)
 21. Удружење за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце“ – Пале
 22. Школа за основно и средње образовање „Вожд“ Београд
 23. Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју – одељење Чукарица
 24. Удружење „Увек са децом“
 25. Удружење хранитеља Београда
 26. Чепом до осмеха
 27. Дом Сурдулица
 28. Геронтолошки центар Панчево
 29. Дом за децу и омладину Вера Радивојевић
 30. Дом за лица са оштећеним видом „Збрињавање“

Сабор је осмишљен са циљем да рад и труд ових установа представи широј јавности и предузетницима, који су спремни да помогну њихове активности.

Манифестацију је отворио председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић, који је поздравио учеснике, као и појединце и организације који несебично показују своју хуманост и солидарност.


„Ми на Чукарици смо ову идеју, коју је покренуо Црвени крст Чукарица, са великим задовољством подржали, како би се што више наших суграђана упознало са радом и пожртвовањем учесника овог сабора. Оно што ме посебно радује је чињеница да је велико богатство имати људе који су увек спремни да без задршке помогну онима којима је помоћ најпотребнија и тако покажу своје човекољубље“, рекао је председник општине Чукарица Срђан Коларић и захвалио се свим учесницима Сабора.

Сабору су присуствовали Генерални секретар Црвеног крста Србије, Љубомир Миладиновић, чланови општинског већа, Стана Лукић и Виолета Јевђић, секретар Црвеног крста Београд, Ивана Дашић, секретар Црвеног крста Косовска Митровица, Саша Николић, секретар Црвеног крста Звечан, Томица Катић, уредница емисије „Ово је Србијa“, Љиљана Ивановић, као и представници Жандармерије, Центра за социјални рад, Ротари клубова из Београда, Института за трансфузију крви Србије, Службе за трансфузиологију КБЦ Земун, Школе за таленте и школа са општине Чукарица од којих посебно издвајамо масовну посету ученика ОШ „Бановић Страхиња“ на челу са директорком Тањом Новосел.

Програм је водио уметник Срђан Сиђа Живковић, који је имао прилику да присутне упозна са свим установама и организацијама које учествују у акцији и захвали се истим. Да подсетимо,  резултат првог Сабора био је 359 пуних пансиона у Грчкој и на Златибору за децу са сметњама у развоју и хуманитарна помоћ у вредности од 3 милиона динара, док је резултат другог Сабора пет милиона динара вредности хуманитарне помоћи, а поред летовања и зимовања за децу са сметњама у развоју и десет старијих лица
било је на опоравку на Златибору. Прошлогодишњи, трећи Сабор, прикупио 9 милиона динара хуманитарне помоћи и увећао број пансиона за опоравак деце са сметњама у развоју.

На манифестацији су већ традиционално додељене награде „Чари човекољубља“, појединцима и предузећима и установама који су помогли у пружању хуманитарне помоћи и подршке.

У категорији за предузеће које је у претходној години дало највећи допринос у решавању проблема заједнице и друштва у коме обавља своје пословање Чари човекољубља је додељено предузећу Retail Coffee d.o.o. Награда је додељена за донацију 150 тона смрзнутог пецива и колача.

У категорији за поједница који је у претходној години дао највећи допринос у добровољном раду и давањима за опште добро Чари човекољубља је додељено Срђану Васићу. Награда је уручена за омогућавање бесплатног опоравка у хотелу Сателит за социјално угрожену децу и децу ометену у развоју.

У категорији за удружење (фондације и друге непрофитне организације) које је у претходној години дало највећи допринос у решавању проблема у друштву и заједници и давањима за опште добро Чари човекољубља је додељено International Orthodox Christian Charities (IOCC). Награда је додељена за изузетан допринос у давањима за опште добро у виду хуманитарне помоћи, смањењу ризика од поплава и унапређењу инфраструктуре за контролу поплава и друге активности.

У категорији за образовну установу која је у претходној години дала највећи допринос у активностима за опште добро и развијању осећаја солидарности код својих полазника и запослених Чари човекољубља је додељено X гимназији „Михајло Пупин“, одељењу 3/1. Награда је додељена за сјајну акцију солидарности којом су ученици радећи у слободно време прикупили новац за одлазак шест својих другара на заједничку екскурзију

У категорији за медиј који је у претходној години даo највећи допринос промоцији човекољубља и развијању осећаја солидарности код грађана и привредних субјеката Чари човекољубља је додељено Радио телевизији Србије – емисији „Јутарњи програм“. Награда је додељена за највећи број емитованих прилога који се односе на промоцију човекољубља и развијању осећаја солидарности код грађана и привредника.

Одржан је и културно уметнички програм у оквиру кога су се представили Културно уметничко друштво „Димитрије Туцовић“, деца из Прихватилишта за децу Београд, Ансамбл „Има дана“ глумци Александар Дунић који је беседио Анегдоте из глумачког живота и Тијана Вучетић која је отпевала песму Косовски божури.

У посети Београду као гости Сабора, ове године, били су деца из Грачанице са Косова и Метохије који су у периоду од 6. до 8. јуна уживали у обласку нашег главног града. Посетили су Гарду Војске Србије, стадион „Рајко Митић“, уживали у биоскопској пројекцији у биоскопу Рода, возили се отвореним туристичким аутобусом и веслали у клубу Драгонбоут на Ади Циганлији. На самом Сабору су им предати пригодни поклони које им је уручио Генарални секретар Црвеног крста Србије, Љубомир Миладиновић. Захваљујемо се СОШО „Свети Сава“ са Умке која је обезбедила смештај за децу као и ресторанима Максимилијан, Ђурђев Град и Радоју Дакићу који су обезбедили бесплатне ручкове током три дана њиховог боравка.

Током трајања манифестације организована је и акција добровољног давања крви. На акцију се одазвало 25 давалаца.

Користимо прилику да се захвалимо и сјајном Савезу извиђача општине Чукарица за велику организациону и логистичку подршку, уметнику Срђану Живковићу Сиђи за сјајно вођење званичног дела манифестације, затим глумцима, Александру Дунићу и Тијани Вучетић, ансамблу „Има Дана“, КУД Димитрије Туцовић, штићеницима Прихватилишта за децу Београд, ученицима ОШ „Ђорђе Крстић“, професоркама Бранки Брадић и Јасни Жугић и ученицима ОШ „Милоје Павловић“ на учешћу у културно уметничком делу програма.

Ни ова, као и све остале активности, не би могла бити реализована без велике помоћи наших младих и старијих волонтера којима се захваљујемо на огромном ангажовању и времену које су провели у организацији и реализацији Сабора човекољубља Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.