Свечана академија – 90 година Црвеног крста Чукарица

Црвени крст Чукарицa је у понедељак, 15. јануара свечаном академијом у Културном центру Чукарица обележио девет деценија постојања и успешног рада.

Пригодном програму, поводом значајног јубилеја организације, присуствовали су председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић, члан градског већа Слободан Шолевић, председник општине Чукарица Срђан Коларић, председник Скупштине ГО Чукарица Милан Стојић.

20180115181429_IMG_2498

Свечаној академији присуствовали су и представници Центра за социјални рад, Института за трансфузију крви, Националне службе за запошљавање, представници политичких странака, представници Савеза извиђача општине Чукарица, директори школа и наставници које воде организацију Црвеног крста у школама, Дом здравља „Др Симо Милошевић“, представници Предшколске установе Чукарица, предузећа и установа са Чукарице, директори установа социјалне заштите из Србије, представници Ротари клубова Чукарица, Скадарлија и Сава, колеге секретари из организација Црвеног крста широм Србије, донатори, удружења грађана, представници медија и наравно волонтери без којих Црвени крст не би могао да функционише и испуњава своју мисију.

Свечана академија је почела подсећањем на оснивање наше организације у државној Фабрици шећера на Чукарици, иницијативом хуманисте Раке Мајсторовића и угледних Чукаричана.

20180115181802_IMG_2502

Ученици ОШ „Ђорђе Крстић“ Калина Радојевић, Ивана Вељковић и Андрија Радојевић одсвирали су песму „Креће се лађа Француска“. Иначе, изворни назив ове песме „Изгнаници“, на жалост изгнаништво, избеглиштво, прогнаништво су обележили српску историју али и рад Црвеног крста Чукарица.

Затим се присутнима обратила председница Црвеног крста Чукарица речима: „Поштовани пријатељи, активисти и волентери Црвеног крста, драги хуманисти. Желим да вас све поздравим и пожелим добродошлицу на нашу данашању свечаност у име Црвеног крста Чукарицa. Као што сте већ чули наша организација под овим именом постоји  већ 90 година и за то време је пребродила многе тешкоће турбулентних времена и успевала да помогне онима којима је помоћ била потребна, да опстане и да израсте у још већу и снажнију организацију. Наравно то је једино било могуће уз изузетну помоћ волонтера, локалне заједнице, виших нивоа организовања Црвеног крста и друштва у целини који су препознали нашу хуману мисију. Надамо се и желимо да у будућности буде мање оних којима је наша помоћ потребна и да се бавимо развојем и неговањем  хуманих врлина сваког појединца и друштва у целини. Захваљујем се свима вама који сте данас овде и свима онима који су деценијама доприносили развоју наше организације и помогли да Црвени крст Чукарице постане оно што данас и  јесте, једна препознатљива и  јака и организација.“

Плакета за вишегодишњу помоћ и подршку у спровођењу мисије и остваривању циљева Црвеног крста Чукарица уручена је председнику општине Чукарица, Срђану Коларићу.20180115183307_IMG_2506

Упућујући честитке поводом јубилеја, у срдачном обраћању председник Срђан Коларић је изразио захвалност волонтерима и запосленима у Црвеном крсту, председници Биљани Митровић и  секретару организације Звездану Брадићу на изузетном труду и хуманости коју су показали у организацији акција пружања помоћи деци, старима, социјално угроженима, болеснима, у условима елементарних непогода и свима којима је било неопходно помоћ указати и брзо реаговати. Подсећајући на покретање Сабора човекољубља, који се већ две године одржава у општини, председник је рекао да је идеју Црвеног крста и Звездана Брадића, одмах подржао јер  окупља и оне којима треба да се помогне и оне који су спремни да помогну.

„Сарадња коју имамо је изузетна и тако ће и убудуће остати, јер смо ми на заједничком задатку, да бринемо о нашим суграђанима, да помогнемо када треба и да реагујемо и подржимо и стварамо заједницу која гаји емпатију и љубав према ближњем“, рекао је председник општине Чукарица.

DSC_0032

Присутнима се обратио и председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић који је уз честитке професионалцима и волонтерима Црвеног крста Чукарица изразио велико задовољство што је у сали видео велики број колега из целе Србије који су вечерашњим доласком указали велико поштовање организацији која слави девет деценија постојања и успешног рада.

20180115183737_IMG_2510

Адријана Мулић се у наставку програма представила беседом „Глад у свету је проблем свих нас“, Адријана је чланица Студија Бис учесница пројекта Беседништво за децу и младе – Меморијал  Љубица Копривица.

Програм Свечане академије настављен је освртом на активности Црвеног крста Чукарица пред почетак Другог Светског рата као и на деловање током овог великог сукоба са посебним акцентом на активности уметничке групе Чика Душко која је деловала у оквиру Црвеног крста Чукарица. Група је изводила позоришне представе и од прикупљених средстава помагани су рањеници и становништво погођено ратом, учествовало се у прихвату избеглица и слању помоћи нашим заробљеницима у Немачкој, помагане су ђачке кухиње.

DSC_0061

Јана Максимовић ученица ОШ „Ђорђе Крстић“ извела је песмуГуста ми магла паднала“ као увод у нови период, нову епоху која је обележена великим изазовима за Црвени крст Чукарица.

Од 1991. до 1995. године стотине хиљада грађана из Хрватске, Лике, Кордуна, Баније, Босне и Херцеговине напушта своја огњишта и слива се у Србију, 1999. године нови егзодус са Косова и Метохије. Поред рођака и државних служби, овде их је дочекао и прихватио Црвени крст, па и Црвени крст Чукарица. На Чукарицу је у том периоду пристигло више од 25.000 избеглих и прогнаних.

Тијана Петровић, такође чланица Студија Бис учесница пројекта Беседништво за децу и младе – Меморијал  Љубица Копривица је беседила на тему “Хендикеп није недостатак“.

DSC_0069

Црвени крст Чукарица је 1998. године као своје највише признање установио Повељу Црвеног крста Чукарица која се додељује појединцима, институцијама и организацијама које су својим несебични  радом допринеле оствариванњу мисије Црвеног крста. Награда се додељује на сваких 10 године у години јубилеја. Досадашњи добитници су општина Чукарица, Центар за социјални рад – одељење Чукарица, Дом здравља „Симо Милошевић“, Дом за децу и омладину Сремчица, Црвени крст Бања Лука, Др Љубинка Весић, Велимир Јојић, Александра Страхињић и све школе са наше општине.

DSC_0109

Одлуком Управног одбора, на самом крају Свечане академије уручене су повеље Црвеног крста Чукарица за:

  • Ротари клуб „Чукарица“ – ЗА НАЈВЕЋУ ДОНАТОРСКУ ПОМОЋ И ВЕЛИКУ ПОДРШКУ У СПРОВОЂЕЊУ МИСИЈЕ И ОСТВАРИВАЊУ ЦИЉЕВА ЦРВЕНОГ КРСТА (донација комби возило, 10 рачунара и намирница у вредности 200.000 динара). Повељу је примио Саша Маркишић.
  • Савез извиђача општине Чукарица – ЗА ВИШЕГОДИШЊЕ ПАРТНЕРСТВО У ОСТВАРИВАЊУ ЗАЈЕДНИЧКИХ ЦИЉЕВА И ПОМОЋ У СПРОВОЂЕЊУ МИСИЈЕ ЦРВЕНОГ КРСТА (за 40 година заједничких активности) повељу је примио старешина Славиша Бојовић.
  • Лепу Мирковић – ЗА ВИШЕГОДИШЊИ ПРЕДАН ВОЛОНТЕРСКИ РАД НА КРЕИРАЊУ ВИЗИЈЕ, СПРОВОЂЕЊУ МИСИЈЕ И ОСТВАРИВАЊУ ЦИЉЕВА ЦРВЕНОГ КРСТА (61 година активизма и добровољног рада у Црвеном крсту)
  • Небојшу Шћепановића – ЗА ВИШЕГОДИШЊУ ДОНАТОРСКУ ПОМОЋ И ПОДРШКУ У СПРОВОЂЕЊУ МИСИЈЕ И ОСТВАРИВАЊУ ЦИЉЕВА ЦРВЕНОГ КРСТА (донатор за уступање магацина, донације у роби и новцу, без кога не бисмо могли спровести велике акције попут дистрибуције 8100 пакетића или 27000 паштета…)
  • Милутина Радовановића, постхумно – ЗА ВИШЕГОДИШЊИ ПРЕДАН ВОЛОНТЕРСКИ РАД НА КРЕИРАЊУ ВИЗИЈЕ, СПРОВОЂЕЊУ МИСИЈЕ И ОСТВАРИВАЊУ ЦИЉЕВА ЦРВЕНОГ КРСТА (оснивач Омладинске теренске јединице) повељу је примио унук Милош Радовановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.