Прва помоћ

Прва помоћ је једна од основних делатности Црвеног крста. Она је  у основи уређена Законом о Црвеном крсту Србије (члан 6, 7 и 10 Закона), као поверено јавно овлашћење и као услуга коју Црвени крст пружа правним или физичким лицима, а посебно оним категоријама изложеним ризику. Прва помоћ је активност која директно произилази из основних принципа и мисије  покрета Црвеног крста, те је једна од оних које се изразито негују у нашој организацији.

 Активности Црвеног крста Чукарица у области прве помоћи обухватају:

 • Обуку грађана и волонтера Црвеног крста у пружању прве помоћи
 • Организовање општинског такмичења за екипе подмлатка Црвеног крста Чукарица у пружању прве помоћи
 • Ангажовање екипа прве помоћи на организацији јавних скупова, спортских манифестација и других масовних окупљања
 • Промоцију значаја прве помоћи и превенције повређивања, а посебно улоге прве помоћи у безбедности у саобраћају и безбедности на радном месту

Црвени крст Чукарица спровoди: обуку за школску децу и младе, обуку за запослене на радним местима са повећаним ризиком (по основу Закона о безбедности и здравља на раду). Према новом Закону о безбедности саобраћаја на путевима, у нашој организацији будући возачи могу да науче и полажу прву помоћ.

Наша организација сваке године у свим основним школама на нашој општини реализује курсеве прве помоћи у оквиру припрема за општинско такмичење које се одржава крајем маја месеца.  На тај начин преко шест стотина основаца стекне основна знања из ове области.

Обука за грађанство, запослене и будуће возаче реализује се углавном у просторијама Црвеног крста Чукарица. Уколико сте заинтересовани да присуствујете обуци за пружање прве помоћи и на тај начин желите да стекнете вештине за спасавање живота, позовите нас на број телефона 011/3556-241 или нас контактирајте путем електронске поште.

Обука се организује за групе од 10 до 15 полазника. У изузетним случајевима може се организовати обука за мање или веће групе од предвиђеног броја.

Курсеве прве помоћи, у оквиру наше организације реализују сертификовани инструктори и предавачи прве помоћи Црвеног крста Србије и лиценцирани предавачи прве помоћи Министарства здравља републике Србије, као и аниматори и шминкери повреда.

Обука се састоји махом из практичне вежбе током чега настојимо да сви полазници стекну што више практичног искуства. У едукацију је укључена и обука из КПР-а (кардио-пулмонална реанимација) на специјалним луткама. Санитетски материјал, помоћна средства, као и едукативни ДВД са кога полазници прате едукацију обезбеђује наша организација.

Након успешно стечених вештина, Црвени крст Чукарица полазницима издаје одговарајуће уверење Црвеног крста Србије о завршеној обуци.

8 мишљења на „Прва помоћ“

  1. Filipe,

   kurs traje 12 školskih časova i cena obuke za grupu do pet polaznika je 2520,00 dinara. Za grupu koja broji šest i više polaznika cena iznosi 1890,00 dinara.

   Pozdrav

  1. Poštovana Jovana,
   članarina za sve punoletne članove iznosi 100,00 dinara, a članovi podmlatka, mlađi od 18 plaćaju članarinu 50,00 dinara.
   S poštovanjem

 1. Da li primate volontere za program Prva Pomoc?
  Kao zaposleno lice od 25god. zanima me koliko puta nedeljno imaju organizovane aktivnosti za volontere Prve Pomoci?

  1. Poštovana Milice,
   ukoliko ste zainteresovani za volontiranje u Crvenom krstu Čukarica. Možete nas kontaktirati na naš fiksni telefon kako biste zakazali razgovor sa našim saradnikom.
   S poštovanjem,
   Crveni krst Čukarica

  1. Poštovana,
   Može, naravno. Sve informacije o obukama možete dobiti pozivom na naš broj telefona. Ukoliko Vas konkretno zanima neka obuka možete nam pisati na našu imejl adresu.
   S poštovanjem,
   Crveni krst Čukarica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.