Прва помоћ

Прва помоћ је једна од основних делатности Црвеног крста. Она је  у основи уређена Законом о Црвеном крсту Србије (члан 6, 7 и 10 Закона), као поверено јавно овлашћење и као услуга коју Црвени крст пружа правним или физичким лицима, а посебно оним категоријама изложеним ризику. Прва помоћ је активност која директно произилази из основних принципа и мисије  покрета Црвеног крста, те је једна од оних које се изразито негују у нашој организацији.

 Активности Црвеног крста Чукарица у области прве помоћи обухватају:

 • Обуку грађана и волонтера Црвеног крста у пружању прве помоћи
 • Организовање општинског такмичења за екипе подмлатка Црвеног крста Чукарица у пружању прве помоћи
 • Ангажовање екипа прве помоћи на организацији јавних скупова, спортских манифестација и других масовних окупљања
 • Промоцију значаја прве помоћи и превенције повређивања, а посебно улоге прве помоћи у безбедности у саобраћају и безбедности на радном месту

Црвени крст Чукарица спровoди: обуку за школску децу и младе, обуку за запослене на радним местима са повећаним ризиком (по основу Закона о безбедности и здравља на раду). Према новом Закону о безбедности саобраћаја на путевима, у нашој организацији будући возачи могу да науче и полажу прву помоћ.

Наша организација сваке године у свим основним школама на нашој општини реализује курсеве прве помоћи у оквиру припрема за општинско такмичење које се одржава крајем маја месеца.  На тај начин преко шест стотина основаца стекне основна знања из ове области.

Обука за грађанство, запослене и будуће возаче реализује се углавном у просторијама Црвеног крста Чукарица. Уколико сте заинтересовани да присуствујете обуци за пружање прве помоћи и на тај начин желите да стекнете вештине за спасавање живота, позовите нас на број телефона 011/3556-241 или нас контактирајте путем електронске поште.

Обука се организује за групе од 10 до 15 полазника. У изузетним случајевима може се организовати обука за мање или веће групе од предвиђеног броја.

Курсеве прве помоћи, у оквиру наше организације реализују сертификовани инструктори и предавачи прве помоћи Црвеног крста Србије и лиценцирани предавачи прве помоћи Министарства здравља републике Србије, као и аниматори и шминкери повреда.

Обука се састоји махом из практичне вежбе током чега настојимо да сви полазници стекну што више практичног искуства. У едукацију је укључена и обука из КПР-а (кардио-пулмонална реанимација) на специјалним луткама. Санитетски материјал, помоћна средства, као и едукативни ДВД са кога полазници прате едукацију обезбеђује наша организација.

Након успешно стечених вештина, Црвени крст Чукарица полазницима издаје одговарајуће уверење Црвеног крста Србије о завршеној обуци.

4 мишљења на „Прва помоћ“

  1. Filipe,

   kurs traje 12 školskih časova i cena obuke za grupu do pet polaznika je 2520,00 dinara. Za grupu koja broji šest i više polaznika cena iznosi 1890,00 dinara.

   Pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *