Здравствено превентивне

У Закону о Црвеном крсту Србије, Националном Друштву је, у складу са циљевима Међународног покрета додељена улога да у сарадњи са здравственим установама, учествује у промоцији здравља, унапређењу здравља појединих групација становништва и превенцији болести од већег социо-медицинског значаја. Промоција здравих стилова живота и превенција болести зависности, треба да допринесу смањењу броја људи, пре свега младих у погледу ризичног понашања у сваком облику и порасти знања из области превенције  и здравих стилова живота.

У склопу здравствено-превентивне делатности Црвени крст Чукарица учествује у различитим акцијама, манифестацијама, организује превентивна предавања и трибине за младе. Наши волонтери учествују на семинарима, предавањима, трибинама организованим од стране Црвеног крста Србије и Црвеног крста Београда, а који су посвећеним превенцији хив-а, полно преносивим болестима, контрацепцији, болестима прљавих руку, менталном здрављу.

МИНИ АМБУЛАНТЕ

Здравствено-превентивне активности намењене старијим суграђанима, кроз рад „Мини амбуланте“ реализују се од 1999. године. У „Мини амбулантама“ у основним организацијама Црвеног крста „Церак“ и  „Баново Брдо“, врши се мерење крвног притиска једном недељно, а једном месечно се мери концентрација шећера у крви.

IMG_1349

Периодично се одржавају и предавања везана за трећу животну доб. Основне организације су опремљене са по два апарата за мерење притиска и по једним апаратом за мерење концентрације шећера у крви. Програм реализују стручна лица, активисти Црвеног крста Чукарица.

Дружење суграђана и могућност да поделе са неким своје тегобе један је од битнијих аспеката рада „Мини амбуланте“. Осим здравствене подршке на овај начин се пружа и психосоцијална помоћ овим претежно старијим људима.

ПРЕВЕНЦИЈА ХИВ-а И ПОЛНО ПРЕНОСИВИХ ИНФЕКЦИЈА

Превенција ХИВ-а и ППИ (полно преносиве инфекције) су области којима се баве млади волонтери наше организације, који су едуковани на националним обукама организованим од стране Црвеног крста Србије. Едукација едукатора и вршњачка едукација су најбољи начин превентивног деловања када имамо у виду младе као циљну групу.

ПРЕВЕНЦИЈА БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ

Црвени крст Чукарица кроз различите активности учествује на пољу превенције болести зависности. За ученике основних школа и средњих школа организују се превентивна предавања по одељењима или трибине за заинтересоване ђаке. Реализатори ових предавања су млади волонтери наше организације, вршњачки едукатори у овој области. Превентивна предавања су праћена мултимедијалним презентацијама у оквиру којих је посебан нагласак стављен на штетности дувана, алкохола и наркотика по организам. Предавањима везаним за наркоманију најчешће учествују и особе које се налазе у процесу одвикавања од наркотика.

Акција јавног здравља

У сарадњи са Домом здравља „Др симо Милошевић“ Црвени крст Чукарица активно учествује у реализацији активности из календара здравља:

  • 31. јануар – Национални дан борбе против дуванског дима
  • 24. март – Светски дан борбе против туберкулозе
  • 7. април – Светски дан здравља
  • 31. мај – Светског дан борбе против пушења
  • 26. јуна – Светски дана борбе против злоупотреба дрога
  • 26. септембар – Светски дан срца
  • Новембар – Месец борбе против болести зависности
  • 1. децембар – Свестски дан посвећен броби против ХИВ и АИДС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.