III Сабор човекољубља Србије

Трећи Сабор човекољубља Србије, јединствена манифестација, коју организују Црвени крст Чукарице и Градска општина Чукарица, одржана је у парку на Бановом брду у петак, 08. јуна 2018. године.

На Сабору, који је по први пут одржан на отвореном, учествовало је 27 установа социјалне заштите, хуманитарних организација и удружења грађана, који воде бригу о широком кругу корисника.

 1. Центар за заштиту одојчади, деце и омладине Београд
 2. НУРДОР
 3. Савез за церебралну и дечију парализу Београда
 4. Спортско рекреативно удружење особа са инвалидитетом Победник
 5. Установа за децу и младе „Сремчица“
 6. Школа за основно и средње образовање „Свети Сава“ Умка
 7. Специјална основна школа „Милоје Павловић“
 8. Прихватилиште за децу Београд
 9. Средње занатска школа
 10. Геронтолошки центар Младеновац
 11. Дом за лица ометена у менталном развоју„Срце у јабуци“ Јабука
 12. Дом за децу и омладину без родитељског старања „Споменак“ Панчево
 13. Дом за смештај одраслих лица Кулина
 14. Градска организација глувих Београда
 15. Црвени крст Београд
 16. Дом за децу и лица ометена у развоју „Др Никола Шуменковић“ – Стамница
 17. ОШ „Антон Скала“
 18. Међународна православна добротворна организација (IOCC)
 19. Удружење за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце“ – Пале
 20. Школа за основно и средње образовање „Вожд“ Београд
 21. Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју – одељење Чукарица
 22. Удружење „Увек са децом“
 23. Удружење хранитеља Београда
 24. Чепом до осмеха
 25. Дом Сурдулица
 26. Геронтолошки центар Панчево
 27. Дом за децу и омладину Вера Радивојевић

Сабор је осмишљен са циљем да рад и труд ових установа представи широј јавности и предузетницима, који су спремни да помогну њихове активности. Гости Сабора, и ове године, били су малишани са Косова и Метохије, и то из места Ново Брдо.

Учеснике Сабора поздравио је председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић, који је и председник организационог одбора манифестацције.

„Дошавши на идеју да на једном месту окупи хуманитарне организације и установе социјалне заштите, као и привреднике, фирме и појединце, спремне да пруже помоћ и подршку, Црвени крст Чукарице је покренуо манифестацију, коју смо ми на Чукарици са задовољством подржали, а која је досада дала изузетне резултате“, рекао је председник општине. „Овога пута, желели смо да се окупимо на отвореном, у нашем прелепом парку, како би што више наших суграђана упознало ову идеју и рад и пожртвовање наших учесника“, истакао је председник захваливши се учесницима и Црвеном крсту Чукарица.

Трећи Сабор је отворио проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, који је рекао да се за човекољубље морамо борити и речима и делима и захвалио се Црвеном крсту и општини Чукарица што се боре за људску срећу и сигурност. Резултат првог Сабора био је 359 пуних пансиона у Грчкој и на Златибору за децу са сметњама у развоју и хуманитарна помоћ у вредности од 3 милиона динара, док је резултат другог Сабора пет милиона динара вредности хуманитарне помоћи, а поред летовања и зимовања за децу са сметњама у развоју и десет старијих лица било је на опоравку на Златибору.

На манифестацији су већ традиционално додељене награде „Чари човекољубља“, појединцима и предузећима и установама који су помогли у пружању хуманитарне помоћи и подршке.

У категорији за предузеће које је у претходној години дало највећи допринос у решавању проблема заједнице и друштва у коме обавља своје пословање Чари човекољубља је додељено предузећу Delhaize Serbia. Награда је додељена за донацију у одећи, обући, школском прибору, пеленама и другим артиклима за социјално угрожене грађане у вредности од 10.516.312,52 динара. Награду  је примио господин Урош Радојевић.

У категорији за поједница који је у претходној години дао највећи допринос у добровољном раду и давањима за опште добро Чари човекољубља је додељено Небојши Шћепановићу. Награда је додељена у име донације вишања и рибизла у вредности милион динара које су  упућени у 4 установе социјалне заштите као и бесплатним уступањем простора Црвеном крсту за складиштење и дистрибуцију хуманитарне помоћи.

У категорији за удружење (фондације и друге непрофитне организације) које је у претходној години дало највећи допринос у решавању проблема у друштву и заједници и давањима за опште добро Чари човекољубља је додељено Rotary club Beograd Skadarlija. Награда је додељена због упућивања 40 лица са сметњама у развоју из Србије и Републике Српске  на летовање у Грчку односно 364 пуна пансиона. Награду је примио Рајко Митрић.

У категорији за образовну установу која је у претходној години дала највећи допринос у активностима за опште доброи развијању осећаја солидарности код својих полазника и запослених Чари човекољубља је додељено Школи за основно и средње образовање са домом „Свети Сава“ Умка. Награда је додељена за пријем, смештај и исхрану 60 деце са Косова и Метохије који су у неколико наврата у току прошле године боравили у Београду. Награду прима директорка установе Љиљана Вукошић.

У категорији за медиј који је у претходној години да највећи допринос промоцији човекољубља и развијању осећаја солидарности код грађана и привредних субјеката Чари човекољубља је додељено Радио телевизији Србије – емисији „Ово је Србија“. Награда је додељена за највећи број емитованих прилога који се односе на промоцију човекољубља и развијању осећаја солидарности код грађана и привредника. Наградује примила уредница емисије госпођа Љиљана Ивановић.

Црвени крст Чукарица више деценија сарађује са установама социјалне заштите, школама и удружењима којима се трудимо да помогнемо колико је то у нашој моћи. Наравно и они помажу нама, а помажући нама помагали су и другима којима је помоћ потребна. На самом Сабору та сарадња је формализована пријемом 20 корисника из установа Дом Сремчица, Дневни боравак Чукарица, СОШО „Свети Сава“ и СРУОСИ Победник у Црвени крст Чукарица, односно уручивањем волонтерских легитимација.

Одржан је и културно уметнички програм у оквиру кога су се представили Културно уметничко друштво „Димитрије Туцовић“, деца из Прихватилишта за децу Београд, Ансамбл „Има дана“ и Тијана Вучетић која је отпевала песму Косовски божури.

Током трајања манифестације организована је и акција добровољног давања крви.

Користимо прилику да се захвалимо сјајном Савезу извиђача општине Чукарица за велику организациону и логистичку подршку, Златани Марковић из општине Чукарица за сјајно вођење званичног дела манифестације и ВЕЛИКО ХВАЛА за медијску подршку Јутарњем програму РТС-а и Јутарњем програму Студија Б.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.