Трибина на „Сабору човекољубља Србије“

Извештај са Трибине  „Лица са сметњама у развоју и инвалидитетом и њихових породица као и маргиналних група у Србији“

Одржане дана: 03.06.2017 године, у оквиру манифестације

„Сабор човекољубља Србије“

Модератор трибине Данијела Ђукић – повереник Друштва дефектолога Србије – Београд

Након што су сви реализатори Трибине потврдили своје учешће у истој трибина је одржана уз обраћање следећих предавача :

 1. Владимир Илић – државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
 1. Љиљана Вукошић – директор школе за основно и средње образовање „Свети Сава“ Умка
 1. Синиша Ранковић – председник Друштва Дефектолога Србије
 1. Данијела Ђукић – повереник Друштва дефектолога Србије – Београд, дефектолог у ОШ“Антон Скала“.

1

Сви предавачи су се обратили слушаоцима трибине говорећи о:

 • Раној интервенцији и стимулацији деце у Србији
 • Предшколском, основношколском и средњешколском образовању деце са сметњама у развоју и инвалидитетом
 • Условима у инклузивном систему Адекватној подршци особама са сметњама и инвалидитетом у Србији у свакој животној доби Ингеренцијама , пољима деловања и резултатима рада интерресорних комисија
 • Могућностима да се делује организовано и системски на побољшање положаја особа са сметњама и инвалидитетом у србији као и њиховим породицама.

Након конструктивних излагања и представљања реализатора трибине у оквиру области у којима су професионално ангажовани уследила је дискусија. Предвиђено време за дискусију је било продужено тако да је уместо планираних 25 мин дисусија трајала готово читавих 60 мин.

Проблеми које су слушаоци трибине изнели као све присутне, евидентне, често системски нерешиве указују на један незавидан положај у друштву.

16b79a52be734b5c5f57ff322e2cec26_XL

Кроз кратка излагања, размену мишљења, међусобну сарадњу, указивање и дискутовање о проблемима са којима се особе са сметњама и инвалидитетом, као и њихове породице, заиста сусрећу дошли смо до заједничких констатација које уједно сматрамо и закључцима трибине:

Закључци:

 • Умрежавање удружења и прављење јединствене базе података Организовано информисање јавности о постојећим проблемима лица са сметњама и инвалидитетом ( организовање трибина, гостовања у медијима, организовање хуманитарних Саветовалишта за младе родитеље…)
 • Прављење волонтерске подршке као сервисног центра подршке породицама са лицима са сметњама и инвалидитетом уз могућност да волонтери касније имају одређене бенефиције током запошљавања( приоритете код аплицирања за радно место и сл…)
 • Системско решавање проблема у запошљавању Оставривање права особа са сметњама и инвалидитетом у домену остваривања права на породичне пензије Организовање и развијање мреже подрше ( лични и педагошки асистен, као и њихове адекватније обуке ) у циљу пружања подршке деци са сметњама у развоју и инвалидитетом у редовном систему васпитања и образовања.
 • Едукација деце у школама и вртићима кроз организовање забавних радионица и предавања у циљу подизања свести опште популације о деци са сметњама у развоју и инвалидитетом – који би касније били прва подршка својим другарима
 • Увођење дефектолога као сталног члана интерресорне комисије Проблем непостојања довољног броја професионалаца који раде са одраслимособама са сметњама и инвалидитетом.
 • Недовољан број центара и боравака за пружање подршке лицима са сметњама у развоју и инвалидитетом након завршеног процеса образовања.

Користимо прилику да се захвалимо државном секретару у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владимиру Илићу који је током трибине бројним присутним корисницима најавио доношење законских и подзаконских аката које намерава да предложи министарство, а које би значајно побољшале и олакшале живот лицима са сметњама у развоју и инвалидитетом и њиховим породицама.

Велико ХВАЛА и Данијели Ђукић, модературу трибине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.